اهمیت رژیم غذایی و مراقبت از پا برای بیماران دیابتی
مراقبت از پا و داشتن یک رژیم غذایی مناسب برای هر فرد مبتلا به بیماری دیابت، بسیار مهم است.
بیماران دیابت در معرض خطر تعدادی عوارض جانبی هستند، که شایع ترین آن زخم پای دیابتی است، که در آن پوست زیر پا یا لا به لای انگشتان شکسته و باز می شود و منجر به درد و گاها عفونت می شود.
طبق گفته انجمن پزشکی پدیایور آمریکا، بین ۱۴ تا ۲۴ درصد از بیماران دیابتی در اثر مراقبت ناکافی و کنترل نکردن سطح قند خون، دچار زخم پای دیابتی می شوند. زخم پا می تواند هزینه های که معمولا با مدیریت و کنترل دیابت همراه است را تا دو برابر افزایش دهد.
عوارض جانبی فوق و دیگر عوامل اهمیت مراقبت از پا را برای بیماران دیابتی نشان می دهد. بیماران دیابتی باید به طور مداوم از داشتن یک رژیم غذایی سالم و سلامت پاهای خود، اطمینان داشته باشند. بدون این مولفه ها، این بیماران ممکن است بیشتر در معرض خطر ابتلا به مشکلات بهداشتی قرار بگیرند.
رژیم غذایی مناسب
بسیاری از زخم های دیابتی در پی بیماری نوروپاتی ایجاد می شود، که در آن سطح قند خون بالا به طور پایدار، سبب آسیب به اعصاب به ویژه در پاها می شود. فشار خون بالا اغلب نتیجه یک رژیم غذایی نامناسب است.
مشاور علمی فشار خون ملی، فهرستی از دستورالعمل های مبتنی بر تغذیه سالم را برای کمک به کاهش خطر زخم پای دیابتی ،تهیه کرد. این دستور العمل ها عبارتند از:
عملکرد ایمنی
هر رژیم غذایی با ساختار اصولی باید شامل ویتامین ها و مواد مغذی مناسب باشد. این مواد علاوه بر اینکه می تواند به بهبود سیستم ایمنی شما کمک کند بلکه می تواند سبب بهبود سریع زخم های بدن شما شود و بدن را در مقابل عوامل عفونت زا، مقاوم تر کند. بیماران دیابتی باید از دریافت کافی روی، ویتامین A ( آ )، منیزیم، ویتامین C ( سی ) و مس اطمینان حاصل کنند.
کاهش وزن
در بیماران دیابتی، کاهش وزن واقعا می تواند به کنترل فشار خون بالا کمک کند. در واقع طبق یک مطالعه علمی در سال ۲۰۱۲ که در مجله Diabetes care منتشر شد، زمانی که ۵ درصد از وزن کلی در بیماران دیابتی کاهش می یابد، فشار خون را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد. با این حال، برخی از بیماران دیابتی با محدود کردن مصرف کربوهیدرات وزن خود را از دست می دهند، در حالی که کربوهیدرات شامل بسیاری از مواد معدنی مفید است.
باید توجه داشته باشید که به علت شرایط خاص بیماری دیابت، رژیم غذایی شما باید توسط متخصص تغذیه تنظیم و تحت نظارت و کنترل وی ادامه یابد.
کنترل شاخص گلیسمی
شاخص گلیسمی که با نماد GL شناخته می شود، به چگونگی تاثیر کربوهیدرات بر بدن شما اشاره دارد. کربوهیدرات های آهسته مانند میوه های تازه، آجیل و سیب زمینی بسیار بهتر از کربوهیدرات های سریع مانند غلات، ماکارونی و برنج سفید هستند. بر اساس تحقیقات علمی، کمبود کربوهیدرات آهسته در بیماران دیابتی می تواند روند درمان زخم را کاهش دهد.
مراقبت مناسب از پا
طبق گزارش انجمن ملی دیابت، در بین ۷۳.۰۰۰ نفر که عمل جراحی آمپوتاسیون در اندام های تحتانی انجام داده بودند، ۶۰ درصد از بیماران دیابتی بودند. خوشبختانه با مراقبت مناسب از پا، شما می توانید به طور کامل از قطع عضو پیشگیری کنید. در این بخش چند دستور العمل علمی برای مراقبت از پا در اختیار شما قرار می دهیم که باید در ذهن داشته باشید:
کوتاه کردن مداوم ناخن ها
به طور مرتب ناخن های دست و پای خود را کوتاه کنید. انجام این کار نه تنها جنبه زیبایی و بهداشتی دارد بلکه یک راه عالی برای اطلاع به موقع از وجود هرگونه ترک و شکاف پوستی است.
مراقبت از پوست
مراقبت از پوست و مرطوب نگه داشتن آن، یکی دیگر از روش های پیشگیری از بروز زخم پای دیابتی است. با استفاده از لوسیون های مخصوص پوست کف پاهای خود را مرطوب نگهدارید. توجه داشته باشید نباید بین انگشتان خود را مرطوب کنید.
نرمش پا
یکبار در روز، انگشتان خود را تکان دهید و پاهای خود را به آرامی باز و بسته کنید، اینکار به بهبود جریان خون و گردش خون کمک می کند.
مراقبت از پا در شرایط آب و هوایی مختلف
در هوای سرد، پاهای خود را با استفاده از جوراب های مخصوص افراد دیابتی، گرم نگهدارید و در تابستان از کرم های ضد آفتاب برای محافظت از پای خود استفاده کنید.
کفش مناسب
در هر شرایطی و در تمام اوقات کفش مناسب افراد دیابتی را بپوشید. این کفش ها دقیقا مطابق با نیازهای افراد دیابتی ساخته شده اند.
بررسی روزانه پاها
به طور روزانه پاهای خود را بررسی کنید، حواستان به بریدگی های کوچک، کبودی، تورم، قرمزی و هرگونه بی نظمی دیگر در سطح پوستتان باشد. حتی زخم های بسیار کوچک باید سریعا درمان شوند.
Source : advanced tissue
برخی از خدمات کلینیک زخم دکتر مشتاق، کلینیک درمان زخم:
دیدگاهی یافت نشد